Wist je dat

Wist je dat:

Het verkeerd knippen van je teennagels voor zeer pijnlijke problemen kan zorgen? Je grote teen is het laatst punt waarop je voet afwikkelt en daar staat dus je hele gewicht op. 

Knip je nagels altijd zo recht mogelijk. Als je de hoekjes van je grote tenen te diep wegknipt komt bij iedere stap die je zet de huid daar omhoog. Je nagel wil echter rechtdoor groeien en je huid constateert druk en wrijving en maakt eelt aan in het hoekje waar je nagel langs wil. Dat eelt trekt aan de kwetsbare huid er onder en daar begint de ellende. Eerst gewoon een beetje pijn tot vrij snel daarna een serieuze ontsteking. 

Je hebt dan een goede pedicure nodig om dit probleem op te lossen. Soms lukt dat in 1 sessie door het eelt te verwijderen, de nagel glad te maken aan de onderzijde en eventueel drukvrij te leggen, of een nagelbeugel te plaatsen. Soms heb je echter meer bezoekjes nodig om er voor te zorgen dat de nagel weer naar zijn normale lengte wordt begeleid. 

Ik kom ook klanten tegen die naar de huisarts zijn gegaan en dat een deel van de nagel operatief verwijderd is. Laat het niet zover komen en laat er altijd eerst door een pedicure naar kijken. De pedicure kan je altijd nog doorverwijzen naar de huisarts of orthopeed.

cool feetWist je dat:

Zweetvoeten van nature voor verkoeling van het lichaam zorgen, en dat de geur niet door het zweet komt maar door een wisselwerking van bacteriën die afvalstoffen produceren, bijvoorbeeld zweten in een afgesloten ruimte zoals je schoenen. Door frisse lucht zou het zweet afkoelen en je lichaam verkoeling bezorgen. Onze voeten hebben meer zweetklieren dan elke andere regio in het lichaam en kunnen dus veel zweten. Het aantal zweetklieren varieert van 120 per cm2 tot maximaal 620 per cm2 op de voetzool met een totaal van 2 tot 5 miljoen. Helaas zitten je voeten vaak in de afgesloten ruimte van je schoenen en kunnen vaak niet zo lekker luchten als zomers in open schoenen. Dat voelt dan vaak ook plezieriger aan.

De 10 geboden om zweetvoeten zoveel mogelijk te voorkomen:
1. neem iedere dag een lauw/warm voetenbad met milde zeep (PH neutraal)
2. droog je voeten altijd goed af, ook tussen de tenen
3. smeer eventueel ontsmettingsalcohol tussen je tenen dan kunnen ze beter drogen
4. verschoon iedere dag ten minste 1x je sokken
5. draag geen nylon sokken, maar draag dikke, zachte sokken (katoen of bamboevezels) liefst zonder naadjes
6. draag geen kunststof schoenen, maar schoenen van canvas of leer die kunnen ademen
7. wissel zo nu en dan van schoenen als je overmatig zweet
8. zet je schoenen ook zoveel mogelijk te luchten want in donkere afgesloten ruimten gedijen bacteriën erg goed
9. smeer je voeten met talkpoeder in en verwijder het overtollige talkpoeder, vooral tussen de tenen
10. verder kun je geurvreters of voetdeodorant gebruiken om je voeten fris te houden

Deze tips zorgen voor minder bacteriegroei en dus minder kans op stinkende zweetvoeten.

Sommige oorzaken zijn moeilijker te bestrijden dan andere, zoals stress, overgewicht, diabetes, schildklierwerking, bepaalde medicijnen, hormonale verandering, lichamelijke inspanning, hoge temperaturen, angst en nervositeit.
Een zeer klein percentage mensen heeft last van overmatig zweten, dat heet hyperhidrose. Sommige van deze mensen zweten echt alleen heel erg op hun voetzolen. Dit wordt plantaire hyperhidrose genoemd. Soms gaat het vanzelf over, maar je kunt er ook je hele leven last van houden. Er zijn speciale behandelingen tegen overmatig zweten die je met je huisarts zou kunnen bespreken.

happyWist je dat:
Schimmelnagels vaak kalknagels zijn? Toch kunnen kalknagels ook andere oorzaken hebben, bijvoorbeeld ouderdom of bacterien. Je kunt bij de huisarts vragen een kweekje te maken om zeker te weten of het om schimmel of iets anders gaat. De nagelranden worden witgeel, groen of bruin. De nagels worden dik en brokkelig. Ze kunnen loslaten. Een schimmelnagel is onschuldig, maar wel besmettelijk, hoewel je partner niet bang hoeft te zijn ook zulke nagels te krijgen, dat gebeurt alleen wanneer er een beschadiging van de nagel of het nagelbed plaatsvindt.
Symptomen van kalknagel
**Oppervlakkige verkleuring van de nagel, soms met een enigszins streperig patroon
**Misvorming van de nagel
**In ernstiger gevallen omhoog komen van de teennagel door hoornvorming onder de nagel
**In andere ernstiger gevallen loslaten van de teennagel aan de bovenkant

Kom naar de pedicure om de schimmelnagels dun te laten slijpen voor je met een behandeling start. De pedicure kan je ook van allerlei tips voorzien die op jou van toepassing zijn.

Een voetschimmel kenmerkt zich door het optreden van rode en schilferige plekken op de voet, terwijl er soms ook jeuk optreedt. Voetschimmel is bijzonder besmettelijk.

Er zijn diverse middelen te koop om kalknagels en/of voetschimmels te bestrijden, maar er zijn ook huismiddeltjes die kunnen werken. Duur is niet altijd beter. Kijk bv eens op de site https://omaweetraad.nl/

Was tijdens de behandeling altijd je sokken op 60 graden, of gebruik de sok en schoenspray en behandel ook je schoenen zodat je jezelf niet blijft her-besmetten.

auwWist je dat:

Een likdoorn (ook wel eeltpit of eksteroog genoemd) ontstaat door de geleidelijke druk op een bepaalde plek op je huid. Het is een sterk verhard deel van de huid aan de voet, meestal rond van vorm met een klein, diep pitje in het midden. Dit pitje kan aanvoelen als een splinter of een doorn en prikt gemeen pijnlijk in je voet. Dit komt vaak doordat hij inmiddels zo diep zit dat hij tegen een zenuw aan komt.

Meestal wordt een likdoorn veroorzaakt door niet goed passende schoenen, of oneffenheden in de schoen of sok, maar ook overgewicht, verminderde dikte van de voetkussentjes (vetpolsters) of afwijkingen aan de stand van botten in je voeten en/of tenen. Soms is er een combinatie van twee van deze factoren aanwezig.
De likdoorns kunnen vrijwel overal op de voet voorkomen waar druk wordt uitgeoefend. Ook kunnen likdoorns tussen twee tenen ontstaan, meestal ook door standafwijking van de tenen of knellende schoenen. Dit type likdoorn is meestal zacht maar zeker niet minder pijnlijk.

Likdoorns kun je het beste door de pedicure laten behandelen en het liefst in een vroeg stadium als er nog slechts sprake is van een klein, rondvormig, verhard eeltplekje ergens op de voet. Als hij eenmaal pijn doet is hij al ver gevorderd en lastiger (blijvend) te verwijderen.

Als je zelf aan de slag gaat met bv likdoornpleisters kan de pedicure er vaak niets mee omdat hij dan te week is geworden. De kans is dan groot dat je een week later terug moet komen, wanneer de likdoorn weer zijn normale structuur heeft terug gekregen.

Hou je voeten altijd goed in de gaten en wees zuinig op ze, ze moeten jou je hele leven blijven dragen.

 

de voetWist je dat:
Onze voet uit 26 afzonderlijke botjes, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren en pezen bestaat waarmee de bijzonder ingewikkelde bewegingen gemaakt worden om te kunnen lopen.

Onze voet valt te verdelen in drie gebieden:

· de voorvoet bestaat uit 5 middenvoetsbeenderen en de tenen

· de middenvoet bestaat uit vijf (of meer) voetwortelbeenderen

· de achtervoet is het draaipunt van de enkel en bestaat uit de twee grootste voetwortelbeenderen: het sprongbeen en het hielbeen.

· Hiernaast hebben we ook nog het bogenstelsel van de voet bestaande uit twee lengte- en twee dwarse-voetbogen, die zorgen voor de vormvastheid van de voet.

Dat de mens het enige zoogdier is dat zich altijd op 2 voeten voort beweegt.
En dat we tegenwoordig steeds meer op schoeisel lopen ter bescherming van de voet, maar dat dat ook de nodige problemen veroorzaakt! Denk daarbij aan likdoorns, drukplekken, blaren, wondjes, ingroeiende teennagels en zweetvoeten met daaruit voortvloeiende schimmel- of bacteriele-infecties.

Een goede hygiene en een regelmatig bezoek aan een degelijk opgeleide pedicure is daarom van groot belang.
Wees dus zuinig op je voeten ze dragen ons uiteindelijk ons hele leven.

wrattenWist je dat:

Niet iedere pedicure iets doet aan wratten, en je soms doorverwijst naar de huisarts. Hoe herken je een wrat en onderscheid je deze van een likdoorn: een wrat doet zeer als je er in knijpt (druk vanaf de zijkant) een likdoorn doet zeer als je er op duwt (druk van buiten naar binnen)

Wratten worden veroorzaakt door het Humaan Papilloma virus (HPV-virus) een relatief onschadelijk virus dat via wondjes, schrammen, kloven, etc. het lichaam binnendringt. Het virus infecteert de cellen van de buitenste huidlaag en vormt na twee tot zes maanden wratten of voetwratten. Net als bij alle andere soorten virussen zijn wratten besmettelijk.

Wratten kunnen door lichamelijk contact, van huid op huid van de ene persoon op de andere over gaan. Wratten kunnen zich ook verspreiden door een wrat aan te raken en daarna beschadigde huid elders op je lichaam aan te raken.

Wratten kunnen ook door voorwerpen doorgegeven worden, denk bv aan vochtige vloeren in zwembad, sauna of douche, maar ook een handdoek, scheermesje of bv in cosmetische pedicure salons die de hygiëne regels niet zo nauw nemen.

Kinderen zijn de meest vatbare groep voor wratten, maar ook volwassenen met een verzwakt immuunsysteem zijn vatbaarder.

Wratten verspreiden zich door het loskomen van schilfers die met het virus besmet zijn. Het is daarom raadzaam slippers te dragen in openbare ruimtes en wratten niet aan te raken of er aan te krabben.

Zo houd je wratten op afstand
Zorg dat je geen wondjes krijgt door bv nagelbijten, was regelmatig je handen en verzorg eventuele wondjes. Deel geen schoenen, sokken of artikelen voor persoonlijke hygiëne zoals handdoeken, scheermesjes, deodorant, cosmetica enz. en zorg voor een sterk immuunsysteem.